Museum Boijmans Van Beuningen

Na in 2019 de deuren te hebben gesloten voor omvangrijke reparatie- en renovatiewerkzaamheden, gaat Museum Boijmans Van Beuningen in 2020 weer open. Gedurende deze periode is het museum zeven jaar gesloten voor publiek. Een deel van de kunstcollectie van het museum wordt gedurende die periode in andere musea tentoongesteld onder de titel ‘Boijmans Bij de Buren’. aan het grote publiek.

Het Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam en het Museum of Modern Art in New York

Museum Boijmans Van Beuningen, opgericht in 1849 nadat advocaat en kunstverzamelaar Frans Jacob Otto Boijmans zijn collectie aan de stad Rotterdam schonk, kent een lange en rijke geschiedenis. Ruim een ​​eeuw later werd de beroemde collectie van ondernemer Daniel George van Beuningen aan het museum geschonken. Het museumgebouw, voltooid in 1935 en speciaal gebouwd om de collectie Boijmans te huisvesten, is nog steeds een herkenningspunt in Rotterdam. De prominente toren is jarenlang een herkenbaar element van de skyline gebleven.

In Rotterdam maak je misschien een reis door de kunstgeschiedenis.

In plaats van zich te concentreren op één periode zoals veel andere musea, toont Boijmans Van Beuningen Nederlandse en Europese kunst van de vroege middeleeuwen tot de eenentwintigste eeuw. Onder de tentoongestelde werken bevinden zich meesterwerken van schilders die zo divers zijn als Hieronymus Bosch, Rembrandt, Claude Monet, Vincent van Gogh, Wassily Kandinsky, Salvador Dali, Piet Mondriaan en Mark Rothko. Wandelen door het museum is dan ook als een reis maken: van de wereld van de Hollandse Meesters via het impressionisme en surrealisme via het Modernisme en De Stijl, en tenslotte terug naar de wereld van de Hollandse Meesters. Daarnaast presenteert het museum periodiek goed ontvangen tijdelijke tentoonstellingen die voor het publiek toegankelijk zijn.

Museum Boijmans Van Beuningen buren

De internationale collectie van Museum Boijmans Van Beuningen zal op verschillende locaties in de stad te zien zijn. Er zullen 11 shows zijn op verschillende locaties in Rotterdam, allemaal onder de overkoepelende titel ‘Boijmans Bij de Buren’, met meer dan 500 uitstekende werken te zien. Op deze kunstwerken wordt een duidelijk perspectief geboden. Het Maritiem Museum zal bijvoorbeeld een verscheidenheid aan zeegezichten vertonen, terwijl het Chabot Museum, dat direct aan de overkant van de straat ligt, grote werken van onder meer Kandinsky zal tonen. Bezoekers van de Kunsthal kunnen een deel van de prentencollectie van het museum bekijken als onderdeel van spannende tentoonstellingen over Picasso en Piranesi.

In het nieuwe kunstdepot is vanaf 2021 ook de collectie Boijmans te zien. Volgens de Nederlandse overheid wordt Depot Boijmans Van Beuningen ‘s werelds eerste kunstdepot dat open gaat voor het publiek.

In de buurt van het museum

Het Museumpark, grenzend aan Museum Boijmans Van Beuningen, is een bijzonder gevarieerde omgeving met een weelderig groen, een boomgaard, een veelkleurig geasfalteerd gebied voor evenementen en meer. Het is een geweldige plek om tijd door te brengen met familie en vrienden. Het werd in opeenvolgende fasen ontworpen door Rem Koolhaas (tussen 1988 en 1993), Yves Brunier (2011) en Paul de Ruiter (tussen 2012 en 2014). (tussen 2005 en 2010). In en rond het Museumpark zijn verschillende Rotterdamse musea en culturele instellingen te vinden. Deze omvatten Museum Boijmans Van Beuningen, de Kunsthal, Het Nieuwe Instituut, het Natuurhistorisch Museum Rotterdam en het Chabot Museum, dat is gevestigd in een voormalige gevangenis. De andere opmerkelijke bezienswaardigheden en monumenten van Rotterdam liggen ook op loopafstand, waaronder de Euromast, de Erasmusbrug en de Witte de Withstraat, een autovrije straat met winkels, galerieën en cafés.

Bron: Taxi Rotterdam Goedkoop